Hoe sluit je een zakelijke lening af?
Een zakelijke lening afsluiten is vaak de beste manier om als startende ondernemer je bedrijfsplannen te verwezenlijken. Sterker nog, zonder bedrijfsfinanciering is het opstarten van een eigen bedrijf voor de meeste starters zelfs onmogelijk. Je wilt je daarom goed voorbereiden voordat je een gesprek aanvraagt bij de bank. Wat zijn de voorwaarden? En wat zijn de mogelijkheden voor een beginnende ondernemer?
Wat is een zakelijke lening?
Zakelijke leningen verschillen niet veel van leningen voor particulieren. Er wordt een leendoel en leenbedrag vastgesteld, de rente wordt bepaald en er wordt een bepaalde looptijd afgesproken waarin de lening moet worden afbetaald. Een zakelijke lening kan een paar duizend euro bedragen tot tonnen of miljoenen, afhankelijk van het leendoel. Een startende ondernemer die een relatief klein bedrag wil lenen, komt ook in aanmerking voor een zogenaamd microkrediet. Een microkrediet biedt naast de financiering van je bedrijfsplannen vaak ook begeleiding bij het realiseren van je ondernemersdroom.
Kom ik in aanmerking?
Een gevestigde ondernemer kan relatief makkelijk een lening afsluiten door de kredietwaardigheid van zijn bedrijf aan te tonen met positieve jaarcijfers. Wanneer je als startende ondernemer een zakelijk krediet aan wilt vragen, heb je nog geen jaarcijfers waarmee je de kredietwaardigheid van je bedrijf aan kunt tonen. Je zult het dus moeten hebben van je ondernemingsplan. Investeer in het opstellen van een gedegen ondernemingsplan waarin je ook verschillende scenario’s opneemt. Schrijf je ook in bij de Kamer van Koophandel voordat je je bij de bank meldt.
De bank zal niet alleen je onderneming beoordelen, maar ook jouw eigen financiële situatie. Zorg dus dat je jouw persoonlijke administratie goed op orde hebt. Wanneer je al leningen hebt, kan dit een negatieve invloed hebben op je aanvraag. Heb je een BKR-registratie achter je naam staan omdat je een betalingsachterstand hebt (gehad), dan behoort het afsluiten van een zakelijke lening niet tot de mogelijkheden. Dit is wettelijk bepaald en geldt voor alle gevestigde banken.
De aanvraag van een zakelijke lening hoeft niet ingewikkeld te zijn. In veel gevallen is het zelfs mogelijk een zakelijke lening geheel digitaal aan te vragen. Een afspraak met de bank is dan niet nodig. En indien dat wel nodig is, is beeld bankieren vaak ook een optie. Voordat de lenende partij in gesprek gaat met de financier, moeten er al een aantal stappen worden ondernomen. Voor een compleet stappenplan kun je kijken op ZakelijkLenen.nl.
Ik voldoe niet aan de toetsingseisen, wat nu?
Bedenk dat de toetsingseisen van de bank die wettelijk zijn vastgelegd, niet voor niets bestaan. Je kunt serieus in de problemen komen wanneer je een lening afsluit die je niet kunt afbetalen. Pas dan ook op met het afsluiten van een (kleine) lening via internet bij een kredietverstrekker die minder strenge toetsingseisen heeft. Vaak staan er in de kleine lettertjes voorwaarden die volledig in jouw nadeel werken wanneer jij je betalingsverplichting niet nakomt. Zo kun je zomaar je woonhuis verliezen omdat jij zonder erbij na te denken je huis als onderpand hebt gebruikt.
Wanneer je niet voldoet aan de voorwaarden van de bank, kun je het best in kaart brengen waar de knelpunten in de aanvraag zitten. Werk aan het wegwerken van de knelpunten die je aanvraag belemmeren. Moet je jouw visie in je ondernemingsplan misschien beter onderbouwen? Heb je verschillende persoonlijke leningen die je eerst af moet betalen? Het duurt dan misschien iets langer om je ondernemersdroom te realiseren, maar je moet ook geen dromen najagen die alleen maar geld kosten. Blijf realistisch en verstandig.
De informatie op deze pagina is afkomstig van deze bron