Er zijn veel redenen waarom mensen leningen afsluiten. Sommige mensen sluiten een lening af omdat het ze de mogelijkheid geeft om de wasmachine te repareren of om de huur te betalen. Sommige andere mensen gebruiken bijvoorbeeld hun creditcard om op vakantie te gaan. Uiteindelijk is er echter één wijze les die vaak opgaat en dat is dat geld lenen geld kost.
Leningen aflossen voordat je investeert
De rente op een lening kan al snel oplopen tot boven de tien procent. Dit betekent dat het verstandig is om eerst je leningen af te lossen voordat je geld investeert. Uiteindelijk zijn er immers maar weinig beleggingen die een dusdanig hoog rendement opleveren. Uit onderzoek is bijvoorbeeld naar voren gekomen dat het gemiddelde rendement op jaarbasis neerkomt op zo’n 5 procent op aandelen (over een periode van meer dan 100 jaar en na correcties). Op bijvoorbeeld obligaties ligt het rendement met zo’n 2 procent zelfs nog lager.
Leningen hebben daarentegen eigenlijk altijd een hogere kostenpost dan dat het geld oplevert. Uiteindelijk is het daarom belangrijk om al je schulden af te lossen voordat je zelfs maar nadenkt over beleggen. Hierbij zijn de volgende schulden het belangrijkst:
- Creditcard schuld: hoge rentepercentages en vaak makkelijk af te lossen
- Doorlopend krediet op je rekening: hoge rentepercentages
- Lening voor bijvoorbeeld een auto of een televisie.
Er zijn nog enkele situaties denkwaar waarbij het aflossen van je lening niet altijd noodzakelijk is voordat je investeert. De eerste situatie waarin dit het geval kan zijn, is de hypotheek. Een hypotheek kent vaak een lange looptijd en de mogelijkheden tot aflossen zijn vaak beperkt tot tien procent op jaarbasis. Bovendien kan een hypotheek leiden tot diverse fiscale voordelen. Je kan dus prima beleggen of investeren terwijl je ook een hypotheek hebt.
Ook het versneld aflenen van een studielening bij DUO is zelden een goed idee. De leningen bij DUO kennen namelijk doorgaans een rentepercentage van onder het percentage dat je ontvangt op een spaarrekening. Wanneer je de inflatie en de vermogensrendementsheffing erbij haalt is je studielening één van de weinige leningen waarbij het loont om deze zo langzaam mogelijk af te betalen. Je kunt dus prima investeren voordat je je studielening hebt afgelost.
Derivaten en lenen
Er zijn ook verschillende derivaten op de markt waarmee je soms zonder het door te hebben geld leent. Bij CFD’s investeer je bijvoorbeeld met een hefboom. De bank legt dan een deel van het geld in waardoor je een hoger rendement kunt behalen. Toch neemt dit ook een risico met zich mee: je bent ook sneller je gehele investering kwijt. Uiteindelijk kan deze manier van lenen om te beleggen toch aantrekkelijk zijn voor de wat gevorderde belegger.
Lening aflossen